У СЛУЖБИ ОЧУВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Како би се приближило  стандардима ЕУ у области очувања животне средине, ЈКП ''Расина'' је у протеклом периоду , у сарадњи са локалном самоуправом, Расинским управним округом, СКГО и међународном организацијама, кренуло са решавањем неколико горућих проблема.''Селективно одвајање отпада, отварање рециклажног центра, припрема за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и  измештање локалне депоније на Слави,активности су које су обележиле минули једногодишњи периоду у  бруском комуналном предузећу,''рекао  је између осталог директор Иван Јеличић за stvarnostonline.

Увођење ЕУ стандарда у области заштите животне средине је, рекли би смо на основу ваших активности, циљ од кога  не одустајете.

ЈКП '' Расина'' је у служби заштите животне средине и њеног уређења и унапређења. Трудимо се да то покажемо и да делу.Поред наших свакодневних активности  које се  пре свега односе на одржавање хигијене јавних површина, одвожење смећа, уређење и одржавање зелених површина, ми чинимо напоре да решимо много веће и значајније проблеме од ових свакодневних , који захтевају озбиљније ангажовање, сагледавање ситуације,значајна финансијска средства, низ активности и изнад свега много упорности да би дошли до жељеног циља.

Прошле године се почело са селективним прикупљањем отпада.Отворен је и рециклажни центар.

Селективно одвајање отпада је био први корак. У сарадњи са ГИЗ-ом  добили смо одговарајући број контејнера и канти, возило,опрему за рециклажни центар , све у  вредности око 100.000 евра.

Организованим сакупљањем отпада покрили смо 28 од 58 насељених места. Током године сакупи се више од 4.000 тона отпада од чега је око 3.992 тоне мешовитог отпада а 8 тона пет амбалаже и картона.

Одвајањем пластике и кртона смањен је притисак на постојећу депонију на Слави а истовремено њиховим балирањем и продајом  добили смо још један извор прихода.У овом тренутку, истина ,скроман али  верујемо да ће грађани временом схватити значај селктивног одвајања отпада и помоћи нам у том смислу.

Већ два пута сте на позив СКГО , у својству члана Регионалне групе за заштиту и одрживо коришћење акумулације Ћелије, боравили у радној посети Шведској.

Да.Поред мене у делегацији Бруса био је и помоћник председника  Општине Милош Аздејковић. Посета је организована у сарадњи са колегама  из Шведске асоцијације локалних власти и региона у оквиру програма ''Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ''.Током посете организовано је низ састанака са представницима регионалне компаније ''Gestrike Vatten AB'' задужене за управљање комуналним  водама града Јавле и околине, са којима смо разменили искуства и много тога научили .Ово је била друга посета  у домену успостављања међуопштинске сарадње на пољу пречишћавања отпадних вода. У фебруару месецу делегација из Шведске је боравила у Србији и тада смо у Крушевцу потписали Меморандум о разумевању на заштити и одрживом  коришћењу акумулације Ћелије.Поред општине Брус ту су Град Крушевац и општине Александровац и Блаце.То је био почетак спровођења великих и захтевних обавеза које нас очекују у циљу заштите и очувања језера Ћелије.Предстоји нам припрема документације за изградњу постројења за прераду отпадних вода  на Расини у Лепенцу које би требало да почне са радом 2022.године.

Поред регионалног решења отпадних вода, ЈКП ''Расина'' је постало део регионалне приче и када је решење депоније у питању.

ЈКП ''Расина'' и општина Брус су се укључиле у регионално  решење проблема депоније.Крајем јуна , заједно са помоћником председника  Општине Милошем Аздејковићем , присуствовао сам презентацији депоније у Београду где су поред нас били представници ресорног министарства , Расинског и Пчињског  округа , Града Крушевац, општина Алексндровац, Варварин, Ћићевац...После тога је одржан још један састанак у Крушевцу . Реч је о пројекту сређивања постојеће и изградње нове супермодерне депоније у Срњу на површини од 20хектара са рециклажним центром и фабриком биогаса.

Реализацију пројекта вредног више од 20 милиона евра ,финансијски би помогли Република Србија и Немачка развојна банка (KfW).Носилац пројекта у Расинском округу био би Град Крушевац .

Преласком на регионалну депонију Срње , нама би се повећали трошкови , али добра страна целе приче је да је пројектом предвиђено да локална комунална предузећа добију по два нова смећара и једну трансфер станицу.

До почетка рада нове депоније ми смо принуђени да смеће извозимо на Славу.

Поред поменутих  проблема који се решавају на регионалном нивоу,који су приоритети на локалном нивоу?

Ту је приоритет водоснабдевање Брзећа, односно докаптажа неколико безимених извора како би се повећала количина на Белом извору одакле се село и туристичко насеље напајају водом. Издашност Белог извора је од 45 до 50 литара у секунди. Са бројем гостију претходних година то је било довољно. Међутим, прошле зиме смо имали проблем.Повећана посећеност је довела до повећане потребе коју ми , са постојећим капацитетом извора, нисмо могли у целости да испратимо, што је довело до проблема, посебно у ударним терминима рано ујутру и поподне  када су се туристи враћали са скијања . То би требало да буде приоритет не само ЈКП већ и општине у наредном периоду али пре свега тога је неопходно решити имовинске  односе.

Захваљујући доброј  сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, ЈКП''Расина'' би ускоро требало да почне са реализацијом још једног веома важног и финансијски вредног пројекта.

Управо тако. ЈКП ''Расина'', због старости водовода, има велике проблеме са губицима воде у систему.Канцеларија је одобрила  1.250.000 евра за реконструкцију и адаптацију водовода на потезу Вигњиште-Влајковци и аутоматизацију подстаница на којима се  сада хлор додаје ручно.Реализацијом пројекта не само  да ћемо сачувати значајну количину воде коју сада бесповратно губимо, већ ћемо  и  ниво наших услуга подићи на виши ниво и унапредити пословање.Ова инвестиција је од капиталног значаја за комунално и општину Брус.

извор:http://www.stvarnostonline.co.rs/


Објављено у : Vesti